Kipupiikkien vaarat

Viime aikoina vastaanotolleni on tullut paljon kipuasiakkaita. Ymmärrän hyvin että kun kipu on kova apua on saatava jostain. Mielellään pian.

Kipupiikkejä on monenlaisia ja jos asiakas ei kerro minulle saaneensa piikkiä, hän asettaa itsensä suureen vaaraan. Kipupiikki voi olla lihasrelaksantti tai sisältää jotain kipulääkettä, joka poistaa tai ainakin turruttaa kipua. Vaara piilee juuri tässä. Kun kipu on pois – hoidon rajoja on vaikea määritellä. Kipu on kehon puolustusmekanismi. Se kertoo milloin mennään vaaralliselle puolelle. Kun kipu on piikillä saatu pois asiakas voi ihan itsekin vahingoittaa itseään käyttämällä kivuliasta kehon osaa. Samoin voi tehdä ammattilainen, jos ei tiedä että kipupiikki on annettu tai mitä kipupiikki sisältää.

Siispä hyvät asiakkaat, kun teille on annettu kipupiikki. Älkää tulko samana päivänä hoitoon tai jos tulette, kertokaa edes että teille on annettu kipupiikki. Kun tiedän asiasta voin tehdä hoidon hellävaraisesti tai jättää kyseisen alueen huomiotta hoidossa, riippuen siitä mille alueelle piikki on annettu.

Lääkärin, joka kipupiikkejä antaa on myös hyvä tietää että silloin asiakasta EI KEHOITETA menemään hierontaan tai mihinkään muuhunkaan hoitoon, ennen kuin kipupiikin vaikutus on lakannut.

Kipupiikki ei ole lääke tai parannuskeino mihinkään – sen tarkoitus on vain poistaa kipu. Mikäli kipu ei katoa kipupiikillä, on syytä tehdä jatkotutkimuksia tai antaa muiden ammattilaisten tehdä omat hoidot asiaan ihan rauhassa ilman kipupiikkejä.